Sajam knjiga 2018

Beogradskom Sajamu knjiga se svake godine radujem k’o snaša seoskom poselu! Moram priznati da moje odmakle godine ne donose nikakvo smirenje po tom pitanju.
Od 2001. godine sam redovan gost. Svaka je godina donela nešto novo. Spiskovi se, svakako, uvek prave i ne poštuju. Nikad mi to nije smetalo. Bude uvek nekakvih ekstra želja, neočekivanih susreta, zadatih tema ... Međutim, ova godina je ipak specijalnija od prethodnih. Toliko inspiracije, preporuka, pozitivne energije, ljubavi, zajedničkih interesovanja sam dobila od svih vas sa blogova i instagrama da je ovo morao biti jedan sasvim poseban i fantomastičan Sajam.
Kada sam shvatila da fizički ne mogu da donesem sve to što nameravam da kupim, odlučila sam da polovne knjige naručim s Kupinda (2/3 od ukupne količine, po slobodnoj proceni). Paketi su mi stizali cele nedelje dok je trajao Sajam! Beskrajno mudra odluka!
Kako ne mogu sve knjige da stanu na jednu fotku, malo sam ih tematski razdelila. Nije previše bitno koje su knjige na prvoj, a koje na četvrtoj fotografiji, ali recimo, da sam prednost dala mojim dragim inspiracijama koje žive van Srbije!


01. Čapajev i praznina – Viktor Peljevin
02. Čekaj do proleća, Bandini – Džon Fante
03. Tvoj sin, Hucklerberry Finn – Bekim Sejranović
04. Nigdje, niotkuda – Bekim Sejranović
05. Čudo u Poskokovoj dragi – Ante Tomić
06. Satovi u majčinoj sobi – Tatjana Stupar Trufunović
07. Nezemaljski izraz njegovih ruku – Miljenko Jergović
08. Roman o Korini – Miljenko Jergović
09. Pesme – Aleksa Šantić
10. Jesenjin . Isidora Dankan . Život . Ljubav . Pesme
11. U duši se sve vatre sledile – Jesenjin
12. Možda spava – Vladislav Petković Dis

Da li će se moja draga Vanja s bloga Lovac u žitu (@thando_sputnik) prepoznati u ovim knjigama? Ma sigurna sam da se cela Banja Luka trese od njenog smeha! Pozdrav Milki (@citam_citaj) s blogova Čitaonica i Sitničarnica, pozdrav veliki od Benkovca do Tivta! Ovi „Satovi u majčinoj sobi“ definitivno idu na njenu dušu. A ova poezija na vrhu ... Ko bi drugi do Miomir, s bloga posvećenog poeziji, moja večita inspiracija, bio „krivac“ što sam čak dva Jesenjina kupila? Šta ću kad nisam mogla da odolim naslovu „U duši se sve vatre sledile“... A onaj Šantić za pod jastuk, a Dis za u džep ...
13. Sati – Majkl Kaningem
14. Ka svetioniku – Virdžinija Vulf
15. Glasovi – Sulejman Fajad
16. Tri priče i jedno razmišljanje – Patrik Ziskind
17. Priča o gospodinu Zomeru – Patrik Ziskind
18. Školice – Hulio Kortasar
19. Post Office – Čarls Bukovski
20. Mornar koji je izneverio more – Jukio Mišima
21. Zbogom, dragi Krleža – Igor Mandić
22. Ogrebotine – Draško Sikimić
23. Smotuljci – Draško Sikimić

Šta reći za svu silu ovih divnih naslova...  Verujem da će se prepoznati dragi ljudi koji su pominjali ove knjige na instagramu, pisali o njima recenzije ili ih navodili u komentarima, pisali tekstove koji su me zakucali koliko su bili jaki. Od srca preporučujem blogove Isidore: Kako biti heroj u ova šugava vremena, Sandre: StshBookCorner (@stshsbookcorner), Katarine: Totally Random &Co. (@lost_._in_._translation), Jovane: Između korica, Katarine: Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje). Sjajne tekstove mog dragog komšije Velibora Žitarevića (@veljko62) možete pročitati na blogu Lupa. Ko voli da čita Jergovića, voleće Žitarevića još više, pa ajd sad probaj da ne pročitaš!
Nije tajna da sam veliki fan zmaj-žene @maradona_ggg, tako da je za pola ove gomile ona glavni krivac!
24. Jezero vrana – Meri Louson
25. Pet četvrtina pomorandže – Džoan Haris
26. Celokupna dela – F. Garsija Lorka
27. So zemlji – Ljiljana Habjanović Đurović
28. Na nebu kao i na zemlji – Skot Pek
29. Tunel – Ernesto Sabato
30. Olga – Bernhard Šlink
31. Usporavanje – Milan Kundera
32. Naličja – Aleksandar Gatalica
33. Kutija sa fotografijama – Mladen Vuruna
34. Mrak – David Albahari
35. Knjiga o blamu – Aleksandar Tišma
36. Ex ponto – Ivo Andrić
37. Ex ponto – Ivo Andrić

Ova gomila knjiga mi je specifična jer za neke tačno znam „šta je unutra“, a za druge nemam pojma da li su totalno promašene kupovine. Napr. ništa još Tišmino ili Albaharijevo nisam čitala, niti imam ijednu knjigu u kućnoj biblioteci. „Jezero vrana“ i „Pet četvrtina pomorandže“ sam uzela na preporuku prodavačice i jedne ljubazne devojke u crvenom džemperu koja se za štandom našla kad i ja. Lorku odavno želim da imam, Habjanovićku ne propuštam ako piše ono što volim da čitam (Vasilije Ostroški, ovog puta). @agirlmadeofbooksandrain će tačno razumeti o čemu govorim.
Nisam ni znala da nisam sve knjige Skota Peka pročitala, te ovo nije bila dilema uopšte. Tunel sam čitala davno, valjalo bi se podsetiti, a čitala sam tuđi ...
Nova Šlinkova knjiga, uhhh jedva čekam! S tim u vezi nek pozdrav ide u Sarajevo za @sofijin_svet_ i Beograd za @murakamijeva_mala. Gatalica je moja ljubav velika, treba li još šta reći ... Povodom toga bih mogla pozdraviti @o_prici_i_pricanju i preporučiti njen blog na kom se piše samo o domaćim (YU) autorima.
Kundera mi se nešto svideo u poslednje vreme, a s tim u vezi pozdrav nek ide u Beograd za @zivot_izmedju_korica i (ne znam zašto mislim na Valjevo) za @vestica.drndara. Auu, što ona lepe knjige čita! Kad smo već kod lepih knjiga, a inspiracije i preporuke se totalno prepliću, ne mogu a da ne pozdravim @magic_books_lena (moju prvu instagramsku ljubav) kao i @6ykmapk – dve naše, ali žive u belom svetu.
A ovaj Mladen Vuruna je krajnje neobičan lik, a ja imam neki specijalni pik na njega. Gostovao je u emisiji Nivo23 kod Velje Pavlovića (Studio B), pa koga interesuje, evo linka.
Da li treba da objašnjavam zašto sam kupila drugi i treći primerak Ex ponta?
38. Ime ruže – Umberto Eko
39. Buka i bes  - Vilijam Fokner
40. Portret umetnika u mladosti – Džems Džojs
41. Dubliners – James Jouce
42. Lelejska gora – Mihajlo Lalić
43. Vrli novi svet – Oldos Haksli
44. Čuvar adrese – Momo Kapor
45. Zoe – Momo Kapor
46. Večnost je, kažu, dugačka – Gordana Ćirjanić
47. Pripovijetke – Čehov
48. Pakao – Dante Aligijeri
49. Konjički gambit - Vilijam Fokner
50. Prorok – Halil Džubran
51. Čan priče

Dosta knjiga sa ove gomile sam kupila zato što su lektire završnog razreda gimnazije. Pa, dečaci moji, prionite k čitanju!
Konačno i neki Džojs da dođe do mene! I to ne jedan, već dva i to jedan na engleskom. E baš da vidim koliko mi je engleski, nevezan za struku, zarđao. Sem nekih, već pomenutih, glavna asocijacija na Džojsa mi je moja draga @cvojislava. To vam je jedna od onih zvezda koju treba negde kod srca da čuvate, pa kad vam dođu one minus faze, kad zabodete u ..., na nju da pomislite – ona je instant energija koja će vam reći: “Podigni se i kreni, možeš ti to”!
I Eko i Fokner su mi “must have” svake biblioteke, pa je red da nešto na tu temu i nabavim.
Ova dva Kapora sigurno nisam imala, a da li sam ih čitala ... ne bih više sa sigurnošću znala reći. Šta je bilo, bilo je – sad će doći na red. Volim Kapora, podseća me na prvu mladost, na čitanku za ... više ne znam za koji razred u kojoj je bilo par njegovih ilustracija.
Volim da kupim knjigu čiji me naslov inspiriše, te tako i ova Ćirjanićka dođe meni. Čehov uvek dobro dođe, pogotovo za nekoga ko je ljubitelj pripovedaka. Pakao mi je bio lektira kada sam imala 15 godina i od tada želim moj, lični ...dođe i on na red (strpljen – spasen)!
Halila Džubrana sam čitala na stotinu različitih mesta, često ni ne znajući da su sve te misli njegove. To je prva knjiga sa ovogodišnjeg Sajma koju sam pročitala. Divna je, esencija lepote i mudrosti. Bićete zasuti njegovim pričama na blogu. S njom u vezi pozdrav i za @knjige365, koja mi je pročitala misli i postavila knjigu na instagram u vreme dok sam je i sama čitala.

Šta reći, prošao je Sajam, uživanje svake godine isto, a opet drugačije ...
Kada se osvrnem, puno lepih knjiga sam kupila, a puno i nisam. Promakli su mi i Pamuk, Murakami, Barns, Ibršimović, Čolaković, ... Ništa nisam donela ni što sam videla na instagramu mojih dragih @vreme_je_za_čitanje, @miris_knjige i @_injainja. Ali, biće još prilika ...
Sad se setih, kupila sam i „Anilin duh“ – Majkla Ondatjea, ali sam je dala mami na čitanje pre nego što je stigla na fotkanje. 
I tako, totalno neplanski dođoh do brojke 52. Koliko godinica, toliko knjigičica ....
Pozdrav do neba i nazad, dragi moji!

Коментари

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lepo je pričati s nekim ko potpuno razume emociju koja te nosi povodom istog događaja.
      A što se tiče Džoane Haris, evo događaja: U onoj maloj sali (ne znam broj, možda 4 ili 14), uvek na istom mestu (skroz desno) bude štand gde se prodaju "Alfine" knjige. Svratim ja tu da kupim "Sate". Kad tamo prebire po knjigama neka devojka koja je već sebi odvojila "Sate". Upitam da li postoji još neki primerak, a ona reče da je videla još jedan. Kad je videla da gledam još, preporučila mi je tu knjigu kao odličnu! Ja uvek ispratim neke tako spontane emocije, prosto pustim da me nosi trenutak. Kasnije se setih zašto mi je ime Džoane Haris zvučalo toliko poznato. Pokušala sam da čitam njene "Čuvare obale", došla do pola i ostavila koliko mi je bilo dosadno! Nadam se da je ova bolja. Ako ne, šalji adresu, tvoja je ... čisto da upotpuniš kolekciju! :)

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши

    4. Eto, znaćeš za drugi put! Inače, tu su knjige jeftinije nego na Kupindu. Mislim da su "crne" 200 din, a one "svetle" (kao "Sati") 250 dinara.

      Избриши
    5. Što se tiče knjižare na Slaviji, radila je kad sam je poslednji put posetila, pre jedno godinu dana. Volim tamo da uđem, ima baš specifični šmek ta stara zgrada. 😍

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, da lektira je bila presudna za ovoliki broj knjiga! Nađem na Kupindu lektiru koju treba da kupim, pa onda naručim od istog prodavca još par knjiga. Izgovor je da smanjim troškove dostave po knjizi. Ha, ha uživala sam, perfektno! Ionako su ovo poslednje lektire koje nabavljam ...

      Избриши
  3. Odličan, odličan, odličan ulov! Živeo kupindo!
    Najavu za post sam videla na instagramu i odmah sam pomislila da su moje preporuke malo umeštale prste. Drago mi je da je tako! Skoro pola gomile sa druge i poslednje fotke kao da sam ja birala. Šta da ti kažem osim da sad lepo sedneš i uživaš u odličnim knjigama koje si pazarila :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo sa druge gomile i jesu isključivo tvoje preporuke! Uostalom, tagovana si upravo na tom mestu. Nisu knjige nimalo nasumično složene. Imam jednu pričicu za tebe, ali ću to ostaviti za komentar na tvom blogu! Hvala ti što si se javila.

      Избриши
  4. Ja nemam komentar na ove reči hvale . Knjige su pun pogodak, tako lep izbor, čitave zime blog će biti pun utisaka , jedva čekam. Od prvog dana osvojila si moje srce i ti to znaš : ) Uživaj u knjigama i nama koji te pratimo * )

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, znam! :)))) Kao što i ti znaš da mi na srcu ležiš još od onog Ramba Amadesusa kod tebe.
      Bacila sam pogled odmah na one Smotuljke i Ogrebotine... Gde ga samo nađe, čovek je čista emocija! A tek kad sam pročitala životnu priču, ... Ti si žena-zmaj i zaista zmajevi tebi dolaze. :)

      Избриши
    2. Eto, čitam Tarantulu, pa mi je nešto ova Argentinčica na pamet pala, jer - neke rečenice su me odvele do Kontrapunkta, a negdje ga je nekad udjenula, i... eto... =o)

      Избриши
    3. I ja je se često setim. 🙄 Nedostaje mi. Bila je vrelina, žestina i beskompromisnost u ovom našem prostoru. 🎆 Nekada davno obećah joj da ću dati Markesu drugu šansu. Noć između petka i subote je bilo bolesno vruće kod mene u stanu. Nisam mogla spavati i predah se Pukovniku. 😇 Naravno da sam pomislila: "Maradona, ovo je za tebe, gde god da si..."
      A šta je ona sve pomenula... ehej... Njen profil, nažalost, nije bio trajno dobro... 💞

      Избриши
  5. Predivan post! Odlican izbor! "Školice" obozavam, Dablinci su jedna od najboljih kolekcija kratkih prica, pa Kapor, Fokner, Eko, ma sve... Jedva cekam da citam tvoje utiske. Uzivaj u svom blagu od knjiga!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh, tako mi je drago da si se javila! Kod tebe su stvarno predivne knjige, uživanje je pratiti te. Uz Maradonu ggg, ja sam tvoj veliki fan. Pozdrav za Škotsku!

      Избриши
  6. Impresionirana sam i dirnuta iz mnogo razloga. Impresionirana i izborom i kolicinom knjiga ( i nemoguce i ne moguce 😁), impresionirana sam cinjenicom da si se setila svih nas, da si uopste na sve nas mislila, impresionirana sam tvojom sjajnom sposobnoscu citanja ne samo knjiga, nego i ljudi... Na nekim knjigama ti beskrajno zavidim, na neke si me podsetila, davno ih citah, pa sam ih zaboravila, a za neke jedva cekam recenzije jer ih nisam citala. Druge su mi, opet, vec dugo na spisku za kupovinu, kao Kaningenovi "Sati", ali volsebno izmicu. Sve u svemu, ulov ti je divan, tekst je divan i, da skratimo, ti si divna 😊

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znaš, godinama sam se klonila svih društvenih mreža, nisam imala neku potrebu, a videla sam gomilu ljudi oko sebe koji su se zombirali prateći i lajkujući, pretačući realan život u virtualan. Od kad mi je bloga (što i nije neka "društvena mreža") ukazala se potreba za instagramom kao vidom oglašavanja napr. Bilo mi je malo čudno na početku, posle smešno što sam osećala zebnju ... Mene ionako niko u životu nije naterao da radim ono što neću, nit me je ikad masa povukla, ako ja to nisam želela. Ja jako malo ljudi pratim, ali za svakog znam zašto sam stisnula follow. Ne čitaju svi knjige koje ja volim, ali svako ima neki drugi kvalitet. Ipak, knjige su presudne. Uz ovakav (poduži) uvod nije ni čudo što sam toliko ljudi pomenula.
      Na drugu stranu, ja volim "punu kuću", volim da čujem tuđe mišljenje, čak više volim da čujem mišljenje koje je različito od mog. To me onda pokrene, natera da pogledam nešto drugim očima, nekad otvori nove vidike, a nekad zatvori stare. Sve je to život, pokret, energija koja ne sme da stoji ... Zato mi je ova interakcija s ljudima i toliko draga i značajna. Osećam kao da je sam post na blogu samo inicijalna kapisla kako bih posle mogla lepo da se dopisujem s svima vama u komentarima! A što se tiče čitanja ljudi, da mislim da sam dosta dobra u tome. (Kao što vidiš, kad je deljena skromnost nisam bila na času) Veeeliki pozdrav :)

      Избриши
    2. Ne videh juce odgovor, celog dana s majkom po vojvodjanskim lekarima. Elem, toliko mi je drago sto sam srela sve vas od kojih mogu da cujem sjajna ili prosto drugacija misljenja, i zato sto ja, bez straha da cu ispasti pretenciozna, mogu da iskazem svoje. I, naravno, zato sto znam da ljudi i dalje citaju i misle. Dovoljno optimisticki

      Избриши

    3. Čini mi se da se ovde sad zakovitlala neka dobra knjiška energija i svako "misleći" doprinosi da taj vrtlog bude sve veći, snažniji i bogatiji. Za njegovo postojanje je neophodna energija svih nas, a za njegovu vitalnost su potrebni naši različiti stavovi, naši uvidi, naša mišljenja... Dokle god postoje razlike između nas, dotle će i on moći da egzistira. Ako se u jednom trenutku poklopi da smo svi čitali iste knjige i da svi imamo identičan stav prema svemu, biće to smrtni ropac našeg vrtloga. Jednostavno rečeno (jezikom fizičara) razlika potencijala će biti jednaka nuli, odnosno neće biti kretanja, što i znači zarobljenu energiju, tj. smrt. Ali, ako se potrudimo samo malo, svi ćemo uživati u obilju! Bogme, dovoljno optimistički! 🍓

      Избриши
  7. Kakva je ovo samo neverovatna gomila knjiga. Mislim i da ti zavidim malo. 😀Toliko divnih naslova. Tako raznovrsno. Odličan izbor!!! Mišima, Kortasar, Fajad,Ziskind...Sejranović i Jergović u društvu Foknera, Džojsa...kakva kombinacija! Jedva čekam recenzije knjiga koje nisam pročitala...a i onih koje sam pročitala.Vidim lektira je spremna...👌 Hvala na divnim rečima i što sam se našla među toliko fantastičnih ljudi. Inače, Valjevo volim i idem često...baka mi je bila iz Valjeva,a i suprug mi je Valjevac😀 Jesi li odlučila koju knjigu prvo čitaš? Uživaj!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti što si se javila! Čuj, za tebe nije bilo nikakve dileme da li ćeš se naći ili ne! Kakve ti knjige imaš, da mi je da zavirim malo u tvoju biblioteku, uhhh...
      A što se tiče Valjeva, biće da si ga pomenula u nekom postu. Ja sam mislila da ti tamo živiš. :)
      Šta reći koju ću prvu ... hm, ja se danima oko te gomile obrćem, svako malo drugu uzimam, pročitam šta iz sredine, ako su pesme onda se izgubim skroz ... Eno onog Proroka Džubranovog sam pročitala celog, a krenula samo da vidim. Mislim da sam je pročitala stojeći ... Kod mene prođe dosta vremena dok ne rasporedim knjige po policama. Sada samo uživam u gabaritima!

      Избриши
  8. Da, vidim da je Lorka tu. A bez Jesenjina, kako bi se moglo? Uh, Šlinka bih ti uzeo, Peljevina, naravno i Jergovića. Šta je ovo "Zbogom, dragi Krleža?"

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljubitelj Šlinka, zaista? E to su već novi momenti... Što se tiče Peljevina, zaljubila sam se u Vanjinu recenziju, tako da ... videćemo!
      Igora Mandića sam oduvek volela da čitam po raznim kolumnama moje mladosti. Isto tako Krležu nisam nikad. Živo me interesuje! Nisam još ni pogledala, verujem da su eseji.

      Избриши
    2. Čitao sam samo "Čitača", pa ako mu je i drugo i približno dobro kao to djelo, onda jesam!
      A, to je Igor Mandić. Znam za njegove kolumne, uvijek je bio poseban, pa pretpostavljam da to jesu eseji, a da je knjiga dobila naziv po jednom od njih.
      Jedno vrijeme sam bio veliki Krležin fan, isčitao sam ga i ne kaže se uzalud da su Andrić i on, pa onda nekoliko mjesta pa svi ostali.

      Избриши
    3. Šlink je meni posebno visoko na listi. Imam sve njegove knjige i sve sam ih pročitala. Pripovetke su mu fenomenalne. Možda mu je roman Gordijev čvor slabiji od ostalih dela, ali ni on nije loš.
      A što se tiče Krleže, šta reći - ne mogu da odvojim njegov sitničav i potcenjivački karakter od njegovog dela. Nikako mi se ne dopada! 'Ajde, možda, jedino "Balade Petrice Kerempuha". Sviđa mi se ta filozofija života.
      " Nigdar ni tak bilo
      da ni nekak bilo,
      pak ni vezda nebu
      da nam nekak nebu. "
      (Treba li ti prevod?)

      Избриши
    4. Na galgama tri galženjaka,
      tri tata, tri obešenjaka,
      pod njimi čarni potepuh
      tamburu svira Kerempuh.

      Kad bi biografije odlučivale, kad bi karakter pisaca bio mjerilo da li ih treba čitati ili ne, onda... hm... kako bi se lista čitanja morala smanjivati. Drastično. Tako da mislim da to nikako ne smije biti mjerilo da li nekoga čitati ili ne...

      Избриши
    5. Naravno da ne sme, ali ... treba se izboriti sa svojim strastima, izdići se, biti iznad toga, nešto mi kod Krleže to ne polazi za rukom.

      Mogla bih da vežbam opraštanje ... Još ću nekako Crnjanskom i oprostiti Šantića, ali Krleži Andrića ne mogu! Poštenije bi bilo reći - NEĆU!

      Избриши
    6. Možda malo pomogne da oprostiš ova Andrićeva riječ:

      "Neukusno je, a meni to i smeta, što se čitaoci, pa i književni kritičari tabore i prepiru oko toga ko je veći pisac: Krleža ili Andrić? Nismo mi dva fudbalska tima s podeljenim navijačima. Uveren sam da našoj književnosti može samo da škodi takvo navijačko raspoloženje. Usudio bih se da kažem da smo svi mi pisci, računajući i onih koji više nema među živima, na večitoj probi i pred sve novim ocenama. Prava, bezprizivna kritika o našem delu - mislim na Krležu i na sve nas - još nije ni došla: ona će možda stići tek pedeset godina posle naše smrti... A mi smo takav svet: kad nekog počnemo da hvalimo, ovde prvenstveno mislim na se i na Krležu, onda to činimo bez prave mere i nužnog obzira. Ne stoji slučajno u Kuranu: "Bog ne voli one koji preteruju." Neki ljudi o nama dvojici misle što god im je drago, ali bolje je da umesto: Krleža ili Andrić, kažemo: Krleža i Andrić".

      Избриши
    7. Dragi Andrić, njemu je neprijatno što se drugi raspravljaju ko je veći pisac. A Krleža, sitna duša cinična, dozvoljava sebi da kaže da Andrić uopšte i nije neki pisac, te da niko ne bi ni čuo za njega da nije dobio Nobela. 🐍
      Hajmo reći da sam mu oprostila, ali ću ovo saznanje koristiti kao filter za zaustavljanje nepoželjnog sadržaja. Ionako nikad neću stići sve da pročitam!

      Избриши
    8. Molim vas !!! Fokus samuraja u ovoj priči bitan je Igor Mandić : )
      On nema dlake na jeziku tako da ostavimo Krležu i Andrića da počivaju u miru a slavimo Mandića za života , jedan je Igor Mandić !!! ; )

      Избриши
    9. Maradona, draga moja, oprosti nam divergencije! Nas dvoje smo navikli da se ne držimo početne teme. A to što je trebalo da Mandić bude početak priče, a nije ni to, šta da ti kažem - jbg, nije mu se dalo... 🙄

      Избриши
  9. Iskolačila sam četvore oči na sve ove knjige! Među njima ima onih koje bih i sama volela da imam. Slatko sam se nasmejala tvojoj dosetki u vezi polovnjaka i njihovog stizanja tokom sajamskih dana! Takođe, silno sam počastvovana što sam uvršćena u tekst! Uopšte to prisećanje ljudi s kojima si govorila o određenim knjigama mi je neverovatno i pokazatelj izražene društvenosti. Tačno sam osetila i, evo, i dalje osećam tvoju ushićenost pribavljanjem svih ovih naslova, pa ti mogu reći da si me dodatno izmotivisala za neke knjiške poduhvate, planirane i neplanirane. Uživaj u konzumaciji, a ja sam već počela da uživam u činjenici da će uskoro ovde biti još dobrih recenzija! Žena-zmaj si, nema šta! :-) Veliki pozdrav iz Sarajeva! PS I ne brini za Ibrišimovića i Čolakovića, stvoriće se već prilika i za njih. ;-) :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jooj, što me ovaj blogger sekira pa te predstavlja kao "Unknown" kad ja znam da si ti moja @sofijin_svet_ . To mi je isto i s Milkom uradio prije neki dan. Čim se makla u Benkovac postala je "Unknown".
      A što se tiče Ibrišimovića i Čolakovića na Šahippašićevom štandu su mi rekli da toga odavno nema u prodaji. Ostaje mi još Kupindo, ali ni tamo ga nisam našla.
      Znam da će se pojaviti kad bude pravi momenat!
      Ljubim te, naterala si mi suze u oči! Hvala ti mnogo što si se javila! :)))

      Избриши
  10. Pa, hej, ti baš pratiš nas koje pratiš! <3 Hvala ti do Sajma i oko Sajma i nazad! Nadam se da ćeš uživati u čitanju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори

    1. Ha-ha, da ja sam vrlo bukvalno shvatila pojam praćenja! Volim da vidim šta rade meni dragi i zanimljivi ljudi. To mi prija, obogaćuje me i podmlađuje! A volim i da oni znaju da ih volim! 💚💜💙🍓

      Избриши
  11. Sajmovi su mi malo daleko, ali sestra je išla i za sebe i za mene i - posmatrajući tvoj izbor - zaključujem da nam je presjek skupa u Satima Majkla Kaningema, s tim da je moje izdanje Arhipelagovo, noviji prevod. Dok sam joj pisala naslove i autore, baš sam razmišljala o tome da sam i sama ove godine bila unekoliko 'podložna' tuđim preporukama i to je prvi put da mi se to dešava i dakako, instagram ima svake veze sa tim. Za razliku od tebe, meni su nekada sve moguće i nemoguće društvene mreže, aplikacije i razne stranice i portali toliko (profesionalno) na nos izašli, da je uslijedio period stroge apstinencije, koji se, prigodno, poklopio sa selidbom i promjenom, ukratko - svega u životu. Početkom ove godine to se mrvu promijenilo kada su me 'obradovali' ovim pipkalom od telefona. Od tada sam izbirač.

    Čekajući tvoj sajamski izbor, unaprijed sam mogla da se zakunem u poeziju, Andrića i ove Vanjine preporuke! =o) Zdravo zavidim na Mišimi, na originalnim Dablincima (OBOŽAVAM ovu zbirku priča!!!), Ljiljani Habjanović Đurović (toliko sajamskog izbora na instagramu, ona prodala preko 9 000 primjeraka ovog štiva i jedino ga kod tebe vidim!). Bi mi toplo oko srca kada vidjeh Draška Sikimića; jednoj drugarici sam neko vrijeme stalno slala neke njegove rečenice iz Smotuljaka; Ogrebotine još ne nalazim; jedan sjajan i autentičan je to glas.

    Posebna priča su Naličja. 1999. godine, poslije cijelog ljeta putešestvija sa izviđačima, odlazim kod drugarice u Čelinac, a onda nas dvije skupa kod profesora Momčila Spasojevića, sa kojim smo provele 10 dana tog ljeta na jednoj novinarskoj radionici. Mojoj V. rođendan, a potrefile smo i njegov 'rođendan' - upravo mu je stigla njegova lična biblioteka iz mjesta iz kojeg je izbjegao; od poda do plafona pun kabinet. Obje dobijemo po knjigu na dar, ja - upravo ovog Gatalicu! Izdvojim ga početkom jeseni za čitanje, da se podsjetim prije nego što se okrenem novijim naslovima, a još nisam, sram me bilo..

    Divno je ovo što si uradila, odnosno - kako si uradila, divno baš! Sad sigurno kisaš od zadovoljstva zbog ove gungule i vreve koju si ovdje napravila. Neka, i treba! =o)

    Pozdrav ti, veliki!
    Milka

    ОдговориИзбриши
  12. Booože, toliko sam se udubila u čitanje ovog tvog komentara da sam se zaboravila i gde sam, pokušavajući da se setim koji ti je ovo post, kad ono moj blog... Ludilo kako prija! 💝
    Prosto se topim od zadovoljstva kad čujem tako neku, krajnje ličnu, poveznicu za neku našu zajedničku knjišku ljubav! Hvala ti puno! 🐦
    Da li "kisam od zadovoljstva"? Naravno, srce mi je širom otvoreno, puno... To je ono osnovno što ja želim od društvenih mreža - duboka, iskrena, ljudska komunikacija! Ne pristajem ni na šta manje. Ako je površnije, bez emocija, igrajte se bez mene.

    pozdrav, Živka

    PS. Nisi više Unknown?

    ОдговориИзбриши
  13. Pa ženoooooooo, šta je ovo? Ja nemam riječi. Kad sam vidjela na instagramu prvu sliku i na njoj Fantea, Tomića, Bekima, Tanju, Jergovića, Čapajeva zabezeknula sam se, najblaže rečeno. I prvo što pomislih, ajme koliko je toga nakupovala i mahom moje preporuke direktne ili indirektne! Kad, ne lezi vraže, ta ima još slika! Koja si ti žena zmaj! I Tunel i Sate i Školice i mislim, besmisleno je da nabrajam. Fascinirana sam i brojem i izborom kupljenih knjiga. Mirna si narednih godinu dana. E onda, dođem ovdje, a ovdje klub čitalaca, baš! Pravi klub ljubitelja knjige, kako si nas samo lijepo okupila, nema šta. Još ja među prvima! Pa malo je reći koliko sam počastvovana i polaskana, ali i koliko mi je sad i frka. :) Ali, majke mi, jeste. Šta ako te ne oduševe, jer upravo to bih željela?! Nadam se da hoće. Blago tebi kad ćeš ovo tek sad čitati. :) I što već rekoše moji prethodnici, jedva čekam tvoje utiske! Ali, baš jedva! 😍 Ostaj nam tako poletna i energična i tako svoja! 😘

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto vidiš, svi vi ovde nabrojani ste moj The Klub. Zaista uživam u druženju s vama, u razmeni misli, emocija, energije... 😍
      Ali, ne mogu a da ne primetim, da se vrlo često kroz vaše komentare provlači misao da imate neku frku od mene, da se plašite da ću.... ma ne znam ni sama... U jednom trenutku pomislih da sam vam možda ipak malo prenaporna. Međutim, već u sledećem se vratim "na svoje" i pomislim da su svi ovde dobrovoljno i bez presije, slobodni da dođu i odu kad god žele. 🔥A i ovo što si mi poželela na kraju, pa kod mene ni ne može biti drugačije!
      I ne brini za razočarenje, ne palim se na to! 🔥

      Избриши
    2. Hahaha, ma nemamo mi presiju, i nama je uživanje s tobom razmijeniti misli, tople riječi, iskrene emocije i osmijehe, to je više iz nekog strahopoštovanja prema tvojoj zrelosti makar ja posebno cijenim tvoje roditeljske savjete i ozbiljnost i promišljenost u svemu i divim se ljudima tako staloženim, razumnim, emotivno stabilnim, snažnim. E sad, ima malo i do tvoje anonimnosti, pretpostavljam. Meni je odlična ona Milkina fora sa Žeki samo što bih ja pokušala s nekim drugačijim imenom tipa Ljeposava ne bih li te iziritirala da nas riješiš misterije. 😂

      Избриши
    3. Dok smo bili školarci bio je aktuelan Lane Gutovlć u ulozi Šojića. On je neku ženu, koja se zvala Lepa, zvao Lepša. Mom bratu je to bilo smešno do bola pa je i on mene tad intenzivno zvao tako, Lepša. I još uvek to ponekad radi, evo, primerice, juče popodne. 😂💝😍
      Znači, bejbi, biću šta god ti želiš da budem!

      Избриши
    4. Postojala je jedna divna gospodja, u pravom smislu te reci, na Vracaru, i zaista se zvala Lepsa. Njen sin je stalno u sali objasnjavao "Starija sestra joj je bila mnogo ruzna.". Tesko je zivela posle rata i konfiskacije, sa nekim deformitetom kicme. Igra sudbine, njima su vlasti sve oduzele, a onda im dodelile tudji, takodje oduzet, salonac u srcu grada. Valjda od sramote, do kraja zivota obitavala je tu, u devojackoj sobici. Hvala ti sto si me podsetila. I to se setih danas, na Zadusnice. Nista nije slucajno

      Избриши

    5. Sve veze, svi linkovi su već tu, između nas. Ponekad se dese neke vatre - "krijesnice", osvetle poneku, kao što je ova, s Lepšom. I onda vidiš ko je sve u vezi - onaj ko je pomenuo (Vanja), prosledio (ja) i povezao (ti) ! 💟💟💟

      Избриши
  14. Svaka cast na kupovini! Meni je Bg daleko tako da otkako sam zavrsila fakultet pre 10 godina, nisam ga posecivala, ali predstoji mi Sajam u Nisu krajem meseca, pa sam odabrala par naslova za tad. Jos samo da ih i nadjem. O:) Uzivala sam citajuci i gledajuci! Veeeliki pozdrav! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hej, draga moja ! Naslova ima svima nama za još tri života! Neka spisak bude fleksibilan, nešto će se već pronaći! Što reče Isidora, treba se napojiti dobrom energijom Sajma. 📚💗 Pozdravljam te!

      Избриши
  15. Najpre, hvala ti mnogo na spominjanju, ali i na preporukama novih blogova i naloga!
    ''Ulov'' je veličanstven, prava mala biblioteka! Bukvalno nema slike na kojoj mi nešto ne privlači pažnju (mada, ako mogu da izaberem favorita - četvrta odnosi pobedu).
    Inače, što se Sajma tiče, na prestoničkom do sada nisam bila. Ovaj niški mi je bio i bliži i po opsegu ''svarljiviji'', a izbor na njemu, makar u poslednjih par godina kada sam bila, nije bio nešto inspirativan, tako da sam silom prilika bila pošteđena impulsivnih kupovina i fokusirala se samo na ''neophodno'' (što možda i nije tako loše). No, ovaj tvoj izbor definitivno inspiriše, tako da možda nešto i uspem da pronađem, ako budem stigla da odem. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори

    1. Hej, draga moja! Baš lepo od tebe što si se javila! Još dok sam ređala knjige sam se igrala pokušavajući da odgonetnem kome će se koja gomila najviše svideti. Svečano izjavljujem da sam tebe skroz provalila!
      A što se tiče beogradskog knjigo-vašarišta, šta reći... Verovatno istu emociju može imati Zvezdin navijač kad gleda utakmicu na Marakani, a ne preko tv-a... 💓 Pozdrav draga, do čitanja!

      Избриши
  16. Taman kad sam pomislila da sam ispratila svačije sajamske utiske ispostavi se da tvoj tekst, sve do sada, ni sama ne znam kako, ne primetih. Kako obožavam samo ove sajamske utiske, gomilica (zimnica) je divna, toliko raznovrsno i bogato istovremeno. Čekam utiske o svakoj, naročito o Hakslijevom remek delu. Mene čeka i Kortasar i Bukovski, a bome i Vulfova. :)

    Hvala ti na tekstu. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, Haksli je mojim dečacima za lektiru iz sociologije. Nisam baš planirala da ga i ja čitam skoro. Inače, od Hakslija sam čitala samo Otok, ništa više. Svideo mi se.

      Избриши
    2. A ono da sam te se setila, pa i nemam šta da se sećam - ja tebe nisam ni zaboravila! 🌟 Divne knjige imaš na blogu, recenzije su ti nesvakidašnje, upečatljive... malo li je za pominjanje?! 💓

      Избриши
    3. Ja sam Hakslija čitala pre dve godine, čini mi se. Ima prikaz na blogu, oduvao me je "Vrli novi svet". To je jedna od onih koja se čoveku, hteo on to ili ne, ureže u sećanje (isti slučaj sa Orvelovom "Životinjskom farmom").

      Hvala mnogo na divnim rečima,
      Čitamo se. :*

      Избриши
    4. Ovako, na neviđeno, mogu da se setim recenzija za knjige "Čudo" (zbog tebe sam je i kupila), "Dečak A" (u planu je za kupovinu) i prikaz koji me je oborio s nogu "Majstor i Margarita". Pročitala sam ja sve tvoje prikaze knjiga, vidim da bih se nekih valjalo i prisetiti. Čitamo se, svakako! 😁

      Избриши

Постави коментар