Prilepin Zahar - Greh

Neki su rekli da je ovo roman, mada meni, definitivno, više liči na zbirku pripovedaka. Autobiografske crte postoje, doživljene, a neke, možda, samo dosanjane, sa Zaharkom u glavnoj ulozi. Priče su, itekako, različite po senzibilitetu. Mene je najviše dirnula pripovetka „Ništa neće biti“ gde opisuje svoju porodicu, ženu i dva sina.* I sad, posle više godina od kad sam je prvi put pročitala i dalje mislim da je to najlepša ljubavna priča ikada.
***
“Volim da ga ljubim kad se probudi. Usnama mu dodirujem obraze, nalivene mlekom moje voljene, opčinjen.
 Gospode kako je nežan. Kao sredina dinje.
A tek kako diše ... Ništa mi je prolećno cvetanje razbarušenog cveća – uz moje lice brekće sin, vedar kao posle pričešća.
Dižem ga iznad sebe – oba obraza mu se otrombolje, a bale cure na moje grudi.
Tresem ga, da se zasmeje. Znate li kako se oni smeju? Kao jagnjad: „Be-e-e-e...”“
***
A sad još malo od iste pripovetke. Otimam se želji da je ne prepišem celu.
***
„Nisam napunio ni tridesetu, i srećan sam.
 Ne mislim o prolaznosti bića, nisam plakao već sedam godina – tačno od onog trenutka kad mi je jedina moja rekla da me voli, da me voli i da će se udati za mene. Od tada nisam našao nijedan razlog za suze, ali vrlo često sam se smejao i još češće osmehivao nasred ulice – svojim mislima, svojim voljenima koji lako, u tri srca, otkucavaju melodiju moje sreće.“

***
Ima još dobrih pripovedaka u zbirci, mada ima i nekih za koje ne mogu da naslutim zašto ih je, uopšte napisao. Ipak, ono što me je vuklo da pročitam baš svaku priču je nada da ću pročitati neku biser-rečenicu, neku misao koja će mi, svojom jačinom, obratiti pažnju na sopstveno postojanje.
***
„Ostario sam. Stariš neobično brzo čim počneš da tražiš opravdanje za život.“

* kasnije je dobio još 2 kćeri

Ocena: 8/10
Izdavač: Draslar, 2011. (I izdanje)


Коментари

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Ti već tako dugo pišeš blog da skoro da nema pisca koga nisi dotakla. Mislila sam da sam pročitala sve tvoje prikaze knjiga, ali mi je Prilepin promakao. (Moram priznati da sam našla i još 2 stara posta koja ranije nisam videla). Šta ćeš, ponavljanje je majka nauke!
    Srdačan pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Neki dan mi studentkinja zaposlena u biblioteci javlja da će Prilepin uskoro gostovati u našem gradu (prvo je napravila lapsus rekavši Peljevin na šta sam ja potpuno poblentavila i onda se razočarala kad mi je rekla da se zbunila) i meni prođe kroz glavu da sam negdje kod tebe vidjela njegovu sliku. 😊 I bih u pravu. Još samo da stignem pročitati nešto prije njegovog dolaska.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prilepin već godinama dolazi na ove naše prostore. Stvarno sam i odgledala jedan njegov duži intervju. (TV, ne uživo). Ok, čovek ima svoj stav, principe, načela - kome se sviđa super, kome ne, opet super! Međutim, trebalo mi je vremena tokom tog intervjua da shvatim šta mi je, generalno, jako smetalo. Skontah, on je od onih koji kad odgovara ne gleda sagovornika uopšte, a kamoli u oči. Pogled mu vrluda na sve strane, a ja imam utisak da njemu razgovor nije interakcija sa sagovornikom, već mnogo puta ispričan monolog. I tako je on zabetonirao keca kod mene!
      A što se tiče knjiga, šta reći: Rusija, ako nema gulaga, onda ima novog kriminala i korupcije! Prosto da poblesaviš od miline!

      Избриши
    2. Pisce definitivno ne treba upoznavati, uglavnom se razočaramo. Nakon Lengold i Tokina, nekako sam baš splasnula. Prilepina ne poznajem, pa je ovo više prilika da se upoznam s njegovim djelom, a možda malo i provježbam ruski na promociji. 😊

      Избриши
    3. Ха, ха - девушка, как ти думаеш! Поздравляю :)

      Избриши
    4. Jooooj, девушка! Pomisliću da imaš neke posebne moći. Tokin je nakon promocije pričao s organizatorima festivala i između ostalog me nazvao devojkom, zbog čega sam mu oprostila svu bahatost tokom promocije. 😂😂😂

      Избриши
    5. Da, da, draga, ja i imam posebne moći! Po tome i poznajem da li mi neko leži na srcu ili ne! Dobro mi došla u klub - vrata su širom otvorena, ali retki, uistinu retki su spremni ili željini da kroz njih prođu! Za ovo pola godine koliko sam u ovom virtualnom svetu zapravo sam nekoliko divnih duša upoznala, a to su upravo i oni koji čitaju i komentarišu moje tekstove!

      Избриши
    6. Danas završih Greh i dođoh opet da pročitam tvoj osvrt. Posjetih malo i svemoćni Gugl i vidjeh da Prilepin danas slavi rođendan. Eto, ništa nije slučajno.

      Избриши
    7. Ha, ha - baš tako nekako i ja, pre par meseci tumarah po Isidorinom blogu. Ništa ne otvaram, već samo listam po arhivi i čitam naslove. Kad, odjednom, tekst o Crvenoj jabuki. Jao, raznežim se tu ja, rastužim, prisetim se nekih mojih ličnih uspomena koji su mi linkovani za Crvenu jabuku i reših da pročitam ceo tekst. Naravno, tekst je uglavnom o Ziji, biografija i slično. Posle par redi shvatim da je dan kada sam tekst čitala 12.03. - Zijin rođendan! Eto i ja da pridodam sličicu u album "Ništa nije slučajno".

      Избриши

Постави коментар