Bakman Fredrik - Čovek po imenu Uve

Švedska, vreme radnje, recimo, savremeno. Koja decenija gore-dole.
Šta može jedan čovek opsedunt pravdom i ispravnošću nego da kontroliše sprovođenje iste – u svojoj kući, svojoj ulici, svom naselju ... Više je nego interesantno pročitati kako čovek takvog karaktera ne izaziva u prosečnom čitaocu nelagodu i nerviranje. Naprotiv, Uve je car! Jeste namćor, ali je ipak car!
***
 „Uve je zario lopatu u sneg. Bilo mu je potrebno petnaest minuta da očisti popločanu stazu između kuće i šupe. Uradio je to pažljivo. Ravne linije, pravi uglovi. Narod više ne čisti sneg na taj način. Sad samo oslobode put, frezerima za sneg i boga pitaj čime još. Bilo kako bilo, razbacuju sneg nasumice na sve strane. Kao da samo jedno ima nekog smisla u ovom životu: da se probiješ.“

Potka celog romana je ljubavna priča. Fasciniraju me nesvakidašnji ljudi, njihove su ljubavne priče drugačije. Ako se baš udubiš u njih shvatiš da mnogi parametri koje obično smatraš bitnim za ljubavni život (vreme, iskustvo, briga, ...) nisu od važnosti.
Bitno je samo da si svoj i da si usklađen sa tom spoznajom - onda znaš, prepoznaš, odreaguješ ... Onda život živiš, umesto da život brineš!
***
„Nikada nije čuo nešto tako fantastično kao što je bio taj glas. Govorila je kao da je uvek na ivici da se zakikoće. A kada se kokotala, zvučala je kao što bi po Uveovom mišljenju mehurići šampanjca zvučali dok se kikoću. Nije znao šta bi rekao a da ne zvuči neobrazovano i glupavo, ali ispostavilo se da je to mnogo manji problem nego što je mislio. Ona je volela da priča, a Uve je voleo da ćuti. Uve je kasnije pretpostavio da ljudi upravo na to misle kada kažu da neko dvoje dopunjuju jedno drugo. “
***
Da li sam plakala čitajući ovu knjigu? Kao kiša. Samo prepoznavanje mog voljenog u situacijama opisanim u knjizi u meni je rušilo sve brane. Bez obzira na taj očigledan emotivan momenat koji nagoveštava moju pristrasnost, knjiga je vredna svakog trenutka provedenog sa njom.

Ocena: 10/10
Izdavač: Laguna, 2017. (I izdanje)

Коментари

 1. Stvarno vredi! Ko god da je po blogovima pisao o Uveu, imao je samo pozitivan komentar. Znam da postoji i film, ako te interesuje.
  Pozdavljam te, o verni čitaoče moj! Do sledećeg posta!

  ОдговориИзбриши
 2. Još od Sandrine recenzije, takođe vrlo pozitivne, imam na umu i spisku "Uvea". Jedva čekam da u biblioteci knjiga bude konačno slobodna, pa da je ugrabim. Čula sam, zaista, samo pohvale!:)
  Inače, obožavam tvoje osvrte na dela, jer su nekako potpuno drugačiji od svega što sam čitala na slične teme - koncizni, duhoviti, poentirani, izvučeš prave odlomke, preporučiš s malo reči baš kako treba!:)
  Inače, obavezno potraži "Sitnice koje život znače", rekla bih da je veoma sličan roman:
  http://alittlerunaway.blogspot.rs/2017/07/subota-sa-knjigom-sitnice-koje-zivot.html

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Isidora, draga, ti baš znaš da obraduješ čoveka! S obzirom na tvoju stručnost, dozvoliću sebi da ovu tvoju pohvalu shvatim doslovno i ozbiljno. A sad ću jako ponosno otići na spavanje.
   PS. Već sam ranije videla tvoj prikaz "Sitnica", a knjigu sam stavila na "To Do" listu. Srdačan pozdrav!

   Избриши
 3. Pridružujem se Isidori u preporuci za "Sitnice". A "Uve" je stvarno fenomen, ne znam kome se knjiga nije dopala. Sad čekamo Bakmanovu "Baku", baš se radujem, pošto, kako se ispostavilo, neobično mnogo uživam u knjigama o matorim osobenjacima :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Baku? Ovo se zove otvaranje vidika, zahvaljujem! Srdačan pozdrav.

   Избриши
  2. "Moja baka vam se izvinjava", za koji dan izlazi iz štampe :)

   Избриши
  3. Jeste, jeste zguglala sam Baku odmah posle. 01. mart je u pitanju tj. četvrtak.

   Избриши
 4. Super recenzija! Baš sam se pitala zašto je nastala tolika buka oko te knjige i sad mi je skroz jasno. Moraću da je kupim i vidim da li će se i meni svideti :)

  Pratim te od sad, ako želiš pogledaj moj blog
  https://svetknjiskogmoljca.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Iskreno se nadam da će ti se svideti. Uvek se obradujem novoj informaciji o knjigo-blogu!

   Избриши

Постави коментар