Liguori Mario - Prva ljubav

Svaka priča je kao dragulj, otrgnuto parče života u nekom drugom gradu, neke ljubavi davno prošle. Za velikog i strastvenog putnika, kakav je Liguori, pominjanja raznih gradova i nije tako neobično. Međutim, ono što svakako fascinira je kakve maestarlne uvide u ljudsku psihologiju ima. Pogotovo su sjajne veze koje nalazi između psihologije i geografije. Priče smešta u svakojake gradove, ali u svakoj pominje bar neku od ove tri zemlje: Italija, Švedska, Srbija. Ako se baš  radnja i ne događa napr. u Italiji, onda pominje Šveđanku koja nekom priča kako se provela u Italiji. Sve zajedno, ove priče ne čine neku konceptualnu celinu, ali su svakako povezane piščevim smislom da o svemu zbori s velikom lakoćom. Ta magija pripovedanja me podseća na Kapora, na njegove utiske i zapažanja.
***
***
Prva u nizu je pripovetka Jesen u niskom gradu. Ona nam, na najbolji mogući način, pruža uvid u to šta nas čeka. U njoj se pisac bavi, između ostalog, kafanskim apsolviranjem razlika između Sarajeva i Beograda. Ko je bio u oba grada nema šta da zameri!
***
“- Kako to misliš?
- Lijepo. Ako si bila u Sarajevu, tamo ljudi silaze negdje, a u Beogradu se penju negdje.
- Ali to verovatno zavisi od lične percepcije...
- Sve je lično na ovom svijetu. Misao je po svom uređenju subjektivna. Niko osim Boga nema dar objektivnosti. Je l` tako?
- To mi malo konfuzno zvuči. Ako se penješ, moraćeš i da silaziš...
- Da, ali šta se događa dok se penješ? U Sarajevu srećeš svijet koji silazi. Sarajevo je grad odozdo.
- A to je tvoj utisak.
- Svijet silazi lijep, počešljan, siguran, mirisav. A kad se bude penjao, kasnije, biće umoran, sit, a duša će mu bit prazna ko i džepovi. U Beogradu nije tako. Tamo se penješ željan i silaziš pospan.”
***
Možda me je od svih najviše oduševila pripovetka Zabranjeno voće . Tu je apsolvirana razlika između severa i juga na najbolji mogući način.
***
„Na severu čovek sebe vidi kao deo sveta, jer u njegovom shvatanju života ima mesta i za druge. Na jugu čovek misli o drugima jedino ako su mu članovi porodice ili prijatelji. Ume da bude velikodušniji od severnjaka, ali je njegova velikodušnost selektivna, jer u njegovom mentalitetu nema prostora za sve što je javno/tuđe. Severnjak, naprotiv, ni s kim nije preterano srdačan, iako je sa svima korektan. Južnjak te upoznaje, pa te možda poštuje; severnjak te poštuje, pa te možda i upozna.“
***
Nota 1:
Pre svega, moram vam reći da je pisac ove zbirke pripovedaka Italijan koji je jedno vreme živeo u Švedskoj, a sad živi i radi u Novom Sadu.  Opa, to je već plusčina za njega! Volim, čuj volim – obožavam, one koji plove uzvodno! Drugo, većina se nas može zastideti svoga govora, kada čuje njegove rečenice! Taj čovek piše na srpskom! Ako dobro brojim on je kod mene već dobio 3 x dupli plus tj. 6, što je dovoljan uslov da pišem o njemu. Samo delo mu je donelo još 3 na karte, tako da je ukupam skor 9. Delo se lagano vari, a prepuno raznoraznih uvida i osvrta. Ni humora ne manjka. Preporuka najiskrenija!

Nota 2:
Knjiga je bila na spisku ovogodišnje Lagunine super-akcije 10 za 999. Ko se dosetio, zaista će uživati za 100 dinara.

Ocena: 9/10
Izdavač: Laguna, 2014 (I izdanje)

Коментари

  1. Sada mi je žao kako mi je ta knjiga promakla iako sam na akciji uzela 20 i tu se zaustavila. Možda je nije bilo ni nema veze eto finog predloga za sutra za Noć knjiga. Hvala. Svidela mi se priča o Severu i Jugu a budući da je sad moj Novosađanin, plus ni Švedska mi nije strana
    : ) Italiju obožavam deluje inspirativno, moram priznati da je nikada ne bih primetila u knjižari odvratio bi me sam naslov ALI zato ovde mogu nadoknaditi svoje ne znanje : ) Hvala na lepom prikazu.

    ОдговориИзбриши
  2. Čini mi se da su oni ovom akcijom počistili svoje magacine i knjiga je bila rasprodata. Ja sam planirala da kupim par komada da mi se nađe, ali ništa od toga.
    Inače, autor je skroz gotivan tip. Slušala sam intervju s njim (u nekoj "dosadnoj" emisiji) i skroz me je oduševio. Ima on još par knjiga, ali nemam pojma kakve su. Možda ti to može biti predlog za Noć knjiga!
    PS. Ti moje postove hvataš na intuiciju - opet si bila brža od moje instagram objave! Hvala ti na čitanju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa mene kad nešto zanima ja svaki put dok pijem kafu otvorim ima li šta novo ;) Uvek u toku, teško meni promakne nešto što me zanima a ovaj blog me zanima :*)

      Избриши
    2. Ovo je veliki kompliment, zahvaljujem 💙💚💜

      Избриши
  3. Neki dan kad sam konačno nešto objavila na svom blogu, nestrpljivo sam iščekivala tvoj komentar. Toliko sam te se poželjela. Sad znam kako sam nesmotrena što nikako da napišem sve što mi je ugrijalo dušu dok sam čitala tvoje stavove o roditeljstvu. Moraću to čim prije nadoknaditi. Ovo ide na listu čitanja. Greh sam danas uzela iz biblioteke zahvaljujući tebi. 😙

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mene si čekala, stvarno?!! Jao, samo da ti kažem, koliko god da imaš godina, ovo nikada neće prestati da ti vraća osmeh na lice.
      Još ranije, dok sam se intenzivno bavila promatranjem sopstvenih reakcija i ponašanja ne bih li došla do nekih konkretnih zaključaka, sam shvatila da ovakve situacije nemaju nikakve veze sa sujetom (ili egom), već samo s onom čistom ljudskošću, s ljubavlju koja ništa ne uzima za zlo, koja ništa ne zamera, već samo postoji - blažena! To bi ti, ujedno, i bio odgovor na drugi deo komentara. Kad god došla, dobro mi došla! 💙💚💜

      Избриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A sad mi je došlo da te zagrlim kako si me samo nahvalila! (osećaj se zagrljenom :) )
      Da, ozbiljno, učinak mi je sjajan s ovom knjigom, sve tri koje ste komentarisale ste rekle da vas je zainteresovala knjiga, ali da ste pre mislile da je limunada. Moraću da tražim proviziju od autora, ha , ha! Bez sve šale, uopšte ne bi imala ništa protiv da popijem kafu s njim negde, na Petrovaradinskoj tvrđavi, recimo!

      Избриши
  5. Moram da priznam da sam i ja bila zbunjena naslovom posta (za knjigu nisam ranije cula) jer mi nekako ne delujes kao neko ko cita ljubavne romane. :D O:) Ne mislim da su oni losi, da me ne shvatis pogresno, nego na osnovu dosadasnjih postova prosto ne ocekujem da se nadju ovde. Kad ono, da ne ponavljam gore receno, nije ljubic! :D I ja ga stavljam na spisak jer me zaista inetersuje kako nas to dozivljava jedan Italijan koji je prosao sveta. :) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ha, ha kakva pometnja! Da, skroz si u pravu, ovde ljubića neće biti!
      Ali ljubavi, uvek! Kako da ne bude ljubavi kada ona pokreće svet? Ustalom, sve priče i jesu priče o ljubavi i odrastanju. Što se nas, čitalaca, tiče jedino je bitno ko je književno pero uzeo u ruke!
      Pozdravljam te :)

      Избриши

Постави коментар