Odbija me ... mrgud book tag

Uuuu, tagovi su tako slatki, baš volim da ih čitam! Onda pomislim kako bi bilo lepo da i sama poneki uradim, pa onda shvatim da je ne znam odgovore na masu pitanja!
Pa dobro, ako neće breg Muhamedu ...
Improvizacija na delu – pristupiću ovom poslu kao da sam u kuhinji – gledaću u više recepata, a radiću po svom!
Stvarno sam se trudila da ne ponovim niti jedno pitanje, ali, ako se to ipak desilo, iskreno se izvinjavam. Možda ipak najviše liči na „Nepopularni stavovi o knjigama book tag“ – pitanja jesu različita, ali odgovori se, nekako, prepliću. Ja sam ga prvi put videla kod Sandre, pa evo i tog linka.
Kad sam sve smućkala i skuvala ispade ovaj „Odbija me ... mrgud book tag“.


Nisam znala kakvu sliku da stavim, pa k`o velim, `ajde neke crne korice, kao suprotno od crvene što je, jelte, ljubav. Bez obzira na boju, ove knjige su, uglavnom – odlične!
***
1.      Koje te teme odbijaju?
Osveta. Mržnja. Bratoubistvo. Sve ono dijabolično, a akteri se ne tretiraju ni kao bolesnici, ni kao izgrednici, već kao najnormalnije persone koje rade društveno prihvatljive aktivnosti – kolju se, ubijaju, svete, orgijaju, incestuju, otimaju, siluju, napadaju ... Daleko sam ja od toga da razumem, a ne sudim. Traljavo mi ide, te se toga klonim.
2.      Koje te forme odbijaju?
Memoari, definitivno. Ne interesuje me tuđi život, to meni više liči na ukoričenu žutu štampu. A i par njih što sam igrom slučaja pročitala (ili bar probala) su me zapanjili količinom gneva i žuči koja izbija iz njih makar je od događaja koje su opisivali prošlo i pola veka. (Primeri što mi prvo na um padoše: Naš otac – Habjanović, Godina prođe, dan nikad – Laušević, Šaka soli – Mira Stupica, ...)
3.      Koji te žanrovi odbijaju?
Sve ono što mi dosađuje – čiklit, ljubavni i erotski romani, fantastika svake vrste, horor, young adult, putopisi, istorijski, sve što pominje vladare i prestole, sve što je mega hit, sve ono što je proizvod masovne propagande. Trilere ne mogu baš tu da ubacim, kao volim ih, ali ne znam zašto ih ne čitam.
4.      Koje te korice odbijaju?
Mislim da korice predstavljaju tu prvu komunikaciju između knjige i potencijalnog čitaoca. Nešto slično kao i ono “odeća na čini čoveka”, al’ nije baš da nije ... Kad vidim roze ili kakve god romantične korice, mene namah uhvati neko slepilo i te knjige preskočim sasvim lako. Takođe mačevi, zmajevi i slični stvorovi su vrlo indikativni ... Interesantna igrarija je sa onom multi-žanrovskom literaturom koja meni i najviše prija. Tu korice znaju i da zavedu ...
5.      Koje te knjižare odbijaju?
Male. Tamo gde nemaš gde da se okreneš, gde te posle 3 minuta pitaju za šta ste se odlučili ... Kao da sam ja došla da nešto odlučujem – ne znaju oni da sam došla da se nadišem književnog ozona, da proverim da li će me neka knjiga dozvati sebi ...
6.      Kakve te biblioteke odbijaju?
One velike gde knjige ne vidiš nego ti, onako sterilno, traže da popuniš trebovanje. Mrzim trebovanje!
7.      Sa kojih te geografskih regiona autori ne privlače?
Južna Amerika. I meni je čudno, ali kad malo bolje pogledam sopstvenu statistiku, tako ispada. Probala sam i razočarala se više puta, bez obzira što u čitalački proces ulazim lišena bilo kakvih očekivanja: Ljosa, Markes, Aljende, Eskivel, Koeljo (50:50), Kueto. Mada, ruku na srce, velika je stvar što sam im uopšte pružila šansu. Ja masovno ignorišem žanrove i autore, tako da tu sigurno ima i nevinih žrtava.
8.      Koji vremenskie epohe nisu baš po tvom ukusu?
Epohe mi nisu toliko bitne, mada nisam ljubitelj istorije. Neke od najlepših romana koje sam pročitala su tretirali baš različite epohe, čak i u okviru istog romana.
9.      Kom autoru nisi ni pružila šansu, niti nameravaš?
Baš ih je puno! Prvo mi na um dođe Bačić-Alimpić. Znam i zašto - bila je voditelj na Pinku. Dovoljan razlog. Totalno na drugom kraju štapa je Svetislav Basara. Nemam pojma zašto. Nedefinisano. Onaj unutrašnji glas me drži na odstojanju, a jedino njemu ja verujem bez pogovora i prigovora.
10.   Kad pročitam rečenicu ...., kažem: “Od mene je dosta!”
Bilo koju sa predimenzionisanom upotrebom atributa! Koliko sam mogla da primetim, kada se opisni pridevi otmu kontroli delo liči na sastav nižih razreda osnovne škole.  Evo primera (bez navođenja autora, ne ide joj na čast) „Njene prelepe zelene oči tad bi postajale sanjive i snene, a osmeh devojačko-sanjalački. Ona se nasmešila. Na svetlosti je izvirio red biserno belih zuba.“
***
Iskoristiću ovu priliku da se zahvalim sjajnim damama, knjigo-blogerkama, čiji rad već neko vreme pratim i koje su mi bile inspiracija da se i sama otisnem u te vode. Kada kažem neko vreme, mislim na par meseci, od septembra prošle godine, što je stvarno kratko u odnosu na njihov staž.
Vrata u svet knjiga na internetu mi je otvorila Aleksandra preko svog youtube kanala, a kasnije i Books and Lilies bloga. Drago lice, simpatičan glas, sve lepo, čisto, kulturno, pismeno, sve naj ... Prva ljubav zaborava nema! Preko nje sam saznala za Isidoru i njen blog Kako biti heroj u ova šugava vremena, najvećeg radnika među blogerima, damu koja istinski živi pisanu reč, bilo svoju ili tuđu. Maksimalni respekt za svaki post i svaki komentar! Ni slučajno neću preskočiti Ivanu (The Stuff Dreams Are Made Off) ili Katarinu (Totally Random & Co.), dame jedinstvenih ličnosti, toliko različite od mene, a opet beskrajno intrigantne i omamljujuće svežih tekstova. Neke od najboljih preporuka su došle upravo sa njihovih blogova! A na kraju, ali ni slučajno poslednja, više kao “cherry on the top”, Sandra (Stsh’s BookCorner), riznica neobičnih knjiga, škrinjica puna dragocenosti, moje zen mesto!
Iako sam kasnije nailazila i na druge, više ili manje zanimljive blogove, ovih 5 gracija su moja inspiracija.
Svi vi koji slučajno ili namerno zalutate na moj blog osećajte se pozvanim da uradite ovaj Mrgud Tag!

Коментари

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Isidora, kao dete se radujem tvojim komentarima, ne samo na mom blogu nego i na ostalim. Oni su kao mali postovi - uvek ima nešto novo da se sazna. Zato ću se i ja sad raspisati. Da, ja sam zaista namćor. Ima stvari koje ja baš neću, bez obzira što ljudi misle da je to na moju štetu, ja ne mislim tako. Svi idu desno, a meni se nešto ide levo i odoh ja! Oduvek sam bila takva, čak je i moja majka davno digla ruke od toga da me "utera u red".
      Sabato nije na mom spisku latino pisaca kojima nisam zadovoljna. Od njega sam pročitala samo "Tunel" i mnogo mi se svideo. Drago mi je što pominješ "O junacima i grobovima" jer je to već u nekom mom višegodišnjem planu. Neletov Fajront mi je nekako promakao. Recimo, obe Kusturičine sam pročitala u dahu. Meni su njih dvojica "ista raja", tako da sam sigurna da će mi se i Fajront svideti. Pogotovo što ja padam na tu vrstu humora.
      Namćor u meni, uglavnom, neće da gleda TV - ni jednu jedinu seriju, niti jedne vesti, nikakvu politiku, nikakav zabavni program. Jednom u par godina pogledam neki film, neko kuvanje sa Džejmijem, na RTS 3 snimak nekog koncerta, reportažu o nekom slikaru. Otkad Nole ne igra i tenis mi je postao ekstra dosadan. Zato ja ne mogu da se uključim u tagove i diskusije o ekranizacijama, filmovima, glumcima - nemam pojma o tome!
      Nevezano za gornji tekst, moram da ti kažem sledeće: kod tebe osećam izuzetnu energiju i posvećenost i znam da će ti se to "isplatiti" poslom koji bi jako želela da radiš. Nema trika da tebe svemir ne primeti! Ubrzaj svoj put ka uspehu tako što nećeš rasipati energiju pričajući ili misleći o stvarima koje ti se ne sviđaju i koje ne želiš. Puno, puno te pozdravlajm!

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Nisam sklona zameranju, a oni koji jesu ne bi imali šta. Nek ti proleće bude inspiracija za razna čišćenja i raščišćavanja, a kao najznačajnije treba da svoju dušu očistiš od razočarenja. Imaj vere u sebe! Ko će, ako nećeš ti. Srdačan pozdrav.

      Избриши
  2. Mnogo, mnogo ti hvala na ovako lepim rečima! Valjda ne moram da objašnjavam koliko znači kada vidiš da neko ceni trud koji ulažeš u nešto što radiš. Ostadoh bez teksta :)

    Što ja volim ovakve tagove! :) Vrlo je verovatno da ću ga u nekom momentu pozajmiti, mada imam običaj da najavim neki tag na blogu, pa ga se setim tek za par meseci.

    Od autora sa prostora Južne Amerike koje si navela, ni ja nisam u dobrim odnosima sa Markesom, Ljosom i Koeljom, ali iima zaista dobrih! Sabata ste već spomenule, tu je i Pablo Neruda. Svakako ne treba stati sa istraživanjem, nikad se ne zna :)

    Interesantno mi je da te ne privlači istorija, ja baš uživam u istorijskim romanima. Ja sam, recimo, dosta manje naklonjena romanima čija se radnja odigrava u budućnosti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma nema na čemu! Stvarno je tako bilo kako sam opisala - jedino sam Katarinin blog poslednje pronašla! Prvo sam čitala njen prokaz Majstora i Margarite i načisto se oduševila!!! Ona je stvarno bomba, energija na kvadrat - prava crvenokosa!
      Negde krajem oktobra sam mahnito, jedno nedelju dana, samo čitala vaše tekstove (vas 5) i sve vreme mislila: "Kako je vama lepo! `Oću i ja da se igram sa vama :)))" Veruješ li da mi nikad ranije nije palo na pamet da postoje blogovi koji se bave knjigama. Sad kad ovako javno kažem deluje malo tupavo, ali tako je. Srdačan pozdrav i do čitanja!

      Избриши

Постави коментар